بست کرپی چیست؟

بست کرپی یا همان یوبولت یک نوع پیچ (بولت) میباشد که هر دو سر آن به اندازه یک سوم اندازه پایه رزه میباشد. که به شکل یو لاتین (U) از وسط بولت خم شده است. وظیفه اصلی و دلیل تولید و ساخته شدن این نوع از بست های کرپی، (یوبولت - U bolt) مهار یا فیکس کردن لوله ها یا قطعات منحنی میباشد. حتی با ساخت کرپی یوبولت با پایه های بلندتر میتوان از فیکس کردن دو لوله به یکدیگر نیز استفاده کرد.

اگر سوالی در مورد بست کرپی دارید حتما با ما تماس بگیرید:    66684976-021


انواع کرپی از نظر شکل و کاربرد:

  • کرپی یوبولت (کرپی لوله)
  • کرپی تخت (کرپی آنتنی)
  • کرپی ایرانتی
  • کرپی زد
  • کرپی عصایی

این نوع بست های کرپی درانواع ضخامت و اندازه های مختلف تولید و عرضه می شوند.

سایزبندی بست کرپی:

سایز بست کرپی یوبولت باید توجه داشت که سایز دهنه کرپی بر اساس سایز بیرونی لوله محاسبه می‌گردد نه سایز داخلی لوله‌ها.

برای مثال: وقتی شما کرپی یوبولت ۲ اینچ برای بستن لوله ۲ اینچ انتخاب می نمایید، سایز و اندازه دهنه و داخلی کرپی بیشتر از ۲ اینچ می باشد. دلیل آن هم این می باشد که سایزبندی لوله ها بر اساس قطر داخلی لوله که مایعات یا مواد دیگری از آن عبور می کنند محاسبه می‌شود و ضخامت لوله یا گوشت آن که قطر بیرونی لوله است محاسبه نمی‌شود. پس همیشه سایز دهنه کرپی یوبولت بر اساس قطر بیرونی لوله محاسبه می شود نه قطر داخلی لوله ها.


مراحل تولید بست کرپی:

تولید بست کرپی به این صورت می باشد که ابتدا میلگرد به اندازه مشخص برش داده میشود، سپس بعد از برش میلگرد بسته به نوع کرپی مورد نظر هر دو طرف میلگرد یا یک طرف آن رزوه می شود و بعد از عملیات رزوه به صورت یو شکل یا (ال، تخت، زد و...) حالت داده می شود و در مرحله آخر پوشش گالوانیزه از نوع سرد یا گرم داده می شود.

انواع مراحل تولید رزوه بست کرپی:

روش اول ماشین تراش: اولین روش ماشین کاری (تراشکاری) می باشد. دراین روش، رزوه هایی را به وسیله تراشکاری روی میلگرد کرپی قبل از خم شدن ایجاد می کنند، در این روش قطر خارجی رزوه های تراش داده شده دقیقا برابر با قطر ساق کرپی می باشد.

از مزایای تولید در این روش میتوان به نامحدود بودن ساخت نسبت به قطر و طول، حصول و اجرای تمامی مشخصات فنی مورد نیاز اشاره کرد و از معایب این روش میتوان به هزینه زیاد و زمان زیاد ساخت رزوه و کاهش استحکام مکانیکی به دلیل پارگی الیاف و مرزهای دانه ها اشاره نمود.

روش دوم نورد: دومین روش تولید بست کرپی (نورد) می باشد. در این روش به جای تراش و حذف قسمت هایی از میل گرد اولیه، رزوه ها توسط فرآیند اکستروژن ایجاد می شود. مقطع پیچ نیم رزوه و یا کرپی یوبولت قبل از رزوه شدن دارای دو قطر متفاوت است. قسمتی که قرار است رزوه شود دارای قطری کمتر بوده که پس از رزوه شدن، به دلیل انبساط شعاعی دارای قطری برابر ساق (shank) می گردد، ولی پیچ تمام رزوه نیازی به داشتن دو مقطع قبل از رزوه زنی ندارد.

ضعیف ترین منطقه رزوه نسبت به نیروهای مکانیکی، قطر کوچک (minor) است و چون این مقدار در هر دو روش تولید برابر می باشد، از نظر مقاومت یکسانند. از طرفی، ملیات سرد بر روی آلیاژ پیچ در روش نورد، موجب افزایش فشردگی و استحکام رزوه ها می گردد.


عملیات حرارتی بست کرپی:

در این روش، بعد از عملیات رزوه زنی، کرپی و یا پیچ هایی با گرید ۸٫۸ و بالاتر، برای افزایش استحکام و سختی، مورد عملیات حرارتی سختکاری بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد قرار گرفته آستنیتی می شود. (۱۰دقیقه به ازای هر ۱۰ میلیمتر ضخامت) سپس در روغن کوینچ شده و پس از آن برای بازگشت خواص ضربه پذیری و جلوگیری از تردی در دمای ۴۰۰ تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد تمپر می گردد.

هنگام عملیات حرارتی (Quench-Tempering) به منظور جلوگیری از کربوره شدن بیش از حد یا دکربوره شدن، دمای کوره باید خنثی بوده و تحت کنترل باشد. عملیات حرارتی در کنار مواد اولیه و فرآیند تولید، از ارکان تولید پیچ و مهره به حساب می آید.

 تولید بست کرپی سفارشی:

امکان ساخت بست کرپی طبق نقشه سفارشی و آلساژهای مختلف به درخواست مشتری امکان پذیر است.

انواع پوشش بست کرپی:

انواع مختلفی از پوشش ها هستند که امروزه در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند و وظیفه اصلی  آنها محافظت از فلز در برابر آب و رطوبت و یا دیگر مواد شیمیایی میباشد.

پوشش کرپی با گالوانیزه سرد: این نوع از پوشش یکی از پر مصرف ترین نوع از پوشش ها می باشد که در این نوع از پوشش بست کرپی با یک لایه از الکتروسیتی پوشش داده میشود و بیشتر برای استفاده های داخلی به کار می رود.

پوشش کرپی با گالوانیزه گرم: برای طولانی نمودن روند خورندگی کرپی یوبولت در برابر رطوبت و دیگر عوامل جوی و فیزیکی، می توان از کرپی های گالوانیزه گرم استفاده نمود که برای مناطق رطوبتی مناسب می باشند. در این روش روی با داشتن پتانسیل احیا بیشتر نقش آن را بازی می کند، بنابراین الکترون ها به سمت پیچ گسیل شده و از آن حفاظت کاتدلک می کند، و در برابر شرایط محیطی از کرپی محافظت می نماید.

مدت و مقدار زمان  محافظت از کرپی در برابر شرایط خورندگی بسته به میزان ضخامت پوشش بر روی کرپی می باشد. پوشش هرچه بیشتر باشد مدت زمان مقاومت بیشتر می باشد و رنگ و ظاهر پوشش این نوع از کرپی ها (گالوانیزه گرم) به رنگ خاکستری مات می باشد.

پوشش کرپی با فلورپلیمر: پوشش فلورپلیمر نوعی دیگر از پوشش می باشد که در کرپی های یوبولت جهت جلوگیری از خورندگی در دماهای بالا یا پایین مورد استفاده قرار می گیرد.

نکات لازم در هنگام مونتاژ و سفت کردن مهره کرپی ها:

سفت کردن بیش از حد مهره کرپی (یوبولت) در هنگام مونتاژ باعث افزایش طول پلاستیک کرپی می شود و این افزایش طولی باعث تغییر شکل در رزوه و هرز شدن رزوه کرپی می شود.

این عمل باعث تداخل نامطلوب رزوه می گردد، برای جلوگیری از این شرایط توجه داشته باشید که مهره کرپی را در هنگام مونتاژ کردن و اتصال بیش از اندازه و ظرفیت سفت ننماید. کرپی ها و انواع قطعات رزوه دار تقریبا در تمام تجهیزات و ماشین آلات به کار می روند.

مزایای اتصالات رزوه ای:

انتخاب و نوع اتصال یک بست کرپی (یوبولت) و قطعات رزوه دار در یک سازه و آگاهی از انواع اتصال و دانستن فواید کرپی ها همچون کم هزینه بودن اجرا و نصب، سرعت نصب و مونتاژ بالا، امکان باز کردن دوباره سازه و نقطه اتصال و استفاده مجدد از کرپی های نصب شده، نصب راحت و آسان، از میان بردن تجهیزات جوشکاری و بسیار مزایا و فواید دیگری را دارد.

استفاده از بست کرپی ها و اتصالات رزوه ای یکی از عمده و پرمصرف ترین روش های اتصال است که در انواع صنایع مانند: فولاد، پتروشیمی، معدن، نفت، گاز، سازه های فلزی، تجهیزات و ماشین آلات گوناگون کاربردهای زیادی را دارند که براساس آلیاژ مورد نظر، ابعاد گوناگون، طراحی، پوشش دهی، عملیات حرارتی و… میتوان تولید کرد.