هر آنچه که باید از پوشفیت ها بدانیم:

در قدم اول این سوال مطرح می شود که پوشفیت چیست؟

اگر این پرسش برای شما هم مطرح شده باشد پیشنهاد می کنیم که این مطلب را تا انتها دنبال کنید تا با هم به بررسی این موضوع بپردازیم.

پوش فیت چیست؟

به طور کلی پوش فیت یک سیسم لوله کشی فاضلابی است که شامل لوله و اتصالات و لوازم جانبی بوده و در برند های متنوع و کیفیت های مختلف در بازار تولید و عرضه می شود.

در ادامه با توضیحات کامل و جامع به معرفی سیستم فاضلابی پوش فیت می پردازیم.

یکی از موارد بسیارمهم در منازل و به طور کلی ساختمان هاو سازه ها، سیستم های لوله کشی آن ها می باشد. و بسیاری از متخصصین این حوزه اعتقاد دارند که تاسیسات قلب لوله کشی ساختمان است. 

پس با  درک اهمیت این موضوع، می توان گفت که یکی از روش هایی که برای استحکام بخشیدن به سیستم های فاضلابی ساختمان ها می شود استفاده کرد، به کار گرفتن لوله ها و اتصالات با دوام و قابل اعتماد است. در واقع نوع و جنسیت این لوله ها هستند که می توانند تعیین کننده کیفیت کم یا زیاد سیستم های فاضلابی باشند. به همین دلیل لازم است که برای استحکام و دوام هرچه بیشتر سیستم های لوله کشی، از اقلام با کیفیت تر استفاده نمود.

خب با توجه به این نکته و پی بردن به میزان اهمیت بالای تاسیسات لوله کشی، در این جا این مسئله مطرح می شود که کدام سیستم برای فاضلاب مناسب است؟ و برای پاسخ دادن به این پرسش بهتر است ابتدا با چند نوع از این سیستم ها از جمله پوش فیت ها بیشتر آشنا شویم و مزایا و معایب هر کدام را بررسی کرده تا بتوانیم بهترین نوع از سیستم های فاضلابی را انتخاب کنیم.

با در نظر گرفتن نکات بالا، در این قسمت ویژگی های یک سیستم فاضلابی استاندارد را بررسی می کنیم.

نصب لوله های فاضلاب باید با دقت کافی و شیب مناسب انجام شود. به طور کلی برای انواع لوله ها روش نصب تقریبا آسانی وجود دارد که کیفیت آن می تواند کار را ساده تر یا پیچیده تر کند. یکی از مهم ترین ارکان ها در ایجاد یک سیستم فاضلابی مناسب، ارتفاع محل نصب سیستم و نوع لوله و قرار گیری اتصالات خاص برای لوله ها است.

همچنین انجام اقدامات ایمنی مناسب در ایجاد یک سیستم فاضلابی ایده آل کمک می کند تا علاوه بر کاهش خطر، هزینه های اجرایی کار نیز کاملا کنترل شود. از آن جا که سیستم لوله کشی فاضلابی بخش بسیار مهم و کاربردی در ساختمان ها است، انتخاب لوله ها، اجرای صحیح عملیات و نصب دقیق از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و نیاز به دقت فراوانی دارد.

 

پوش فیت: به یکی از نوین ترین سیستم های فاضلابی ساختمانی پوش فیت می گویند. 

برای اولین بار یک شرکت انگلیسی سیستم جدید فاضلابی ساختمان (پوش فیت) را از مواد پلی پروپلین یا به اصطلاح (PP) طراحی و تولید کرد. این سیستم جدید، محدودیت های اجرایی و کاربردی سیستم های قدیمی را ندارد  و در عین حال امتیازات فراوانی نسبت به سایر رقبای سنتی خود دارد. 

ساختار فیزیکی سیستم فاضلابی پوش فیت از لوله و اتصالات با کیفیت تشکیل شده است که هریک از لوله ها و اتصالات، در یک یا دو سر خود  به شکل مخروطی طراحی شده اند و در داخل مخروط یک شیار عمقی برای نصب اورینگ که عمل آب بندی لوله و اتصال را انجام میدهد ایجاد شده است. اصطلاحا به این مخروط ها سوکت می گویند. در سیستم پوش فیت حلقه آب بندی یا همان اورینگ  O- RING) (وجود دارد که می توان انتهای بدون سوکت آن را به راحتی و با اندکی فشار به درون سوکت لوله یا اتصال بعدی وارد کرد. اورینگ لوله و اتصالات پوش فیت عمدتا از مواد خاصی تهیه می شوند که به محض جا رفتن در لوله یا اتصال بعدی موجب چسبندگی و آب بندی کامل سیستم نصب شده می شود.

با توجه به همین قابلیت ( وصل شدن قطعات به یکدیگر به آسانی )، است که این سیستم فاضلابی پوش فیت (PUSH FIT) نامیده می شود.

در واقع تمام کارایی پوش فیت ها و اصل ماهیت این سیستم فاضلابی به همین اورینگ ها بستگی دارد که با توجه به این موضوع، باید دقت و تمرکز بالایی نسبت به جنس این اورینگ ها وجود داشته باشد تا سلامت لوله کشی ساختمان شما تضمین شود.

به طور معمول لوله و اتصالات پوشفیت یکی از بهترین گزینه های موجود جهت استفاده در سیستم های فاضلاب هستند که توانستند به سرعت جایگزین لوله های فلزی شوند. 

امروزه متخصصین حوزه ساختمان و مجریان سیستم فاضلابی در سراسر کشور، این سیستم نوین را تایید کرده و از آن در اجرای پروژه های خود استفاده می کنند. دلیل این استقبال بالا و پذیرش عمومی، ویژگی ها متمایزی است که این محصول را منحصر به فرد کرده و در ادامه به طور مفصل به آن ها می پردازیم.

همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، لوله های فاضلابی پوش فیت همگی از یک طرف اورینگ هایی دارند که به راحتی به لوله های دیگر وصل می شوند. به همین جهت برای اتصال لوله و اتصالات پوش فیت به یکدیگر، نیاز به استفاده از دستگاه جوش و چسب و یا سایر ابزار ها نمی باشد. و به همین دلیل هزینه های آن بسیار پاین تر از سیستم های جوشی است.

اغلب لوله های پوشفیت از جنس پلی پروپلین هستند که مطابق با استاندارد های روز دنیا بوده و استحکام بالایی دارند. این مواد کیفیتی منحصر به فرد را از خود به نمایش گذاشته و هرگز پوسیده نمی شوند. استفاده  از سیستم فاضلابی پوش فیت در ساختمان ها نسبت به سایر لوله های فاضلابی (مثلا پلی اتیلن ها) هزینه بیشتری دارد و به همین دلیل برخی مجریان استفاده از لوله های پلی اتیلن را ترجیح می دهند.

لوله و اتصالات پوش فیت اکثرا نسبت به ضربات احتمالی مقاوم هستند. این مقاومت شاید در ابتدای کار ویژگی مهمی به نظر نرسد اما پس از آن که از این لوله ها برای مدت طولانی در سیستم فاضلابی استفاده شد، خاصیت مقاومت نسبت به ضربه و تنش بیشتر بروز کرده و اهمیت آن آشکار می شود.

یکی از مهم ترین نکات در مورد سیستم های فاضلابی که حتما باید به آن توجه کرد این است که دوام لوله ها در برابر مواد شیمیایی در سیستم فاضلابی بسیار بالا باشد. به این علت که در سیستم های فاضلابی اغلب با کنار هم قرار گرفتن مواد مختلف درون فاضلاب، نوعی از مواد شیمیایی تولید می شود که معمولا خاصیت به شدت بازی یا به شدت اسیدی خواهند داشت. به همین دلیل باید در این سیستم لوله کشی از لوله و اتصالاتی استفاده شود که مقاومت بالایی داشته باشند. سیستم فاضلابی پوش فیت در برابر مواد شیمیایی و اسید ها و باز ها مقاومت بالایی دارند. و به همین دلیل جایگزین مناسبی برای لوله های فلزی هستند زیرا لوله های فلزی پس از مدتی که در مجاورت این نوع از مواد قرار بگیرند، از بین رفته و پوسیده خواهند شد.

پس از معرفی کلی سیستم های فاضلابی پوش فیت، تعدادی از مزایای این نوع از لوله و اتصالات را مورد بررسی قرار می دهیم.

مزایای سیستم فاضلابی پوش فیت:

1. سرعت و سهولت بسیار بالا در امر نصب و اجرای این سیستم باعث می شود که در وقت و هزینه های نگه داری و تعمیرات صرفه جویی شود.

2. به دلیل مقاوم بودن لوله و اتصالات و حلقه های آب بندی در برابر انواع ضربه و تنش های مکانیکی و حرارتی و مواد شیمیایی، این لوله ها عمر مفید بالایی دارند.

3. این سیستم به دلیل وزن سبکی که دارد بار اضافه ای به ساختمان تحمیل نمی کندو ساختمان احتیاجی به تقویت در بخش های پذیرنده بار ندارد و در شرایط آتش سوزی ایمنی را حفظ می کند.

4. پوش فیت ها هنگام نصب نیازی به چسب، جوش دادن و غیره ندارند و در نتیجه هزینه کلی سیستم لوله کشی به طور محسوسی کاهش میابد.

5.سیستم فاضلابی پوش فیت به دلیل خصوصیات فیزیکی اجزای تشکیل دهنده خود، آب بندی بسیار مطمئن و پایداری دارد. به صورتی که در شرایط نشست ساختمان و یا لرزش های غیر مخرب به خوبی مقاومت می کند.

6. اجزاء این سیستم قابلیت انطباق و اتصال به لوله و اتصالات سایر سیستم ها قدیمی و سنتی استاندارد از جمله پلیمری و آلیاژی را دارند.

7. از پیشرفته ترین تکنولوژی جهان در ساخت سیستم فاضلابی پوش فیت بهره گیری شده است.

8. تعویض بسیار ساده و کم هزینه در قسمت هایی از مسیر لوله کشی که احتیاج به تغییر دارد و یا دچار خرابی شده و باید تعمیر شود. به این صورت که کافی است اتصال مورد نظر را با مورد جدید جایگزین کرد بدون نیاز به برش چسب یا جوش.

9. علاوه بر موارد مطرح شده فوق، تنوع بالای محصولات پوش فیت از نظر قطر لوله و اتصالات (از 40 میلیمتر تا 160 میلیمتر) زوایا (15 و 30 و 45 و 67 و 75 درجه) و طول لوله ها (از 300 میلی متر تا 3000 میلی متر) و وجود یک یا دو سوکت در لوله ها، باعث محبوبیت این سیستم شده و امور مربوط به طراحی و اجرا را بسیار ساده کرده است.

10. تغییرات طولی ناشی از افزایش دما در این نوع از لوله و اتصالات بسیار نا چیز بوده و به ازای هر درجه تغییر دما حدود 11/0 میلیمتر است.و همچنین این سیستم فاضلابی برای استفاده تا دمای 90 درجه سانتی گراد کاربرد دارد.

11. لوله های پوش فیت به راحتی با یکدیگر از طریق سوکت هایی که قبلا توضیح دادیم به یکدیگر متصل می شوند و نیازی به سایر ابزار ها برای این امر وجود ندارد. همچنین این خصوصیت در آب بندی لوله ها موثر بوده و نشتی را در نقطه اتصال به صفر می رساند.

*. پس از معرفی سیستم فاضلابی پوشفیت و آشنایی کلی با این لوله و اتصالات به این نکته مهم باید اشاره کرد که پوش فیت ها به دو دسته کلی معمولی(با صدا) و سایلنت (بدون صدا) تقسیم می شوند.

این دو نوع پوش فیت هر کدام ویژگی های خود را داشته و بهتر است بر اساس نیاز ساختمان و مشخصات کلی انتخاب شود.

سیستم فاضلابی پوش فیت معمولی:

لوله و اتصالات فاضلابی پوش فیت چند سالی است که وارد بازار تاسیسات ایران شده و با توجه به ویژگی ها و مزایای منحصر به فرد خود که برتری هایی را نسبت به سایر رقبای سنتی دارد، توانسته سهم زیادی از بازار سیستم های فاضلابی را به خود اختصاص دهد. در ابتدای مطلب به معرفی کامل پوش فیت ها پرداختیم و این سیستم نوین را از ابعاد زیادی مورد بررسی قرار دادیم.

سیستم فاضلابی پوش فیت سایلنت (بی صدا):

ویژگی های کلی لوله های پوش فیت بی صداکاملا شبیه به نوع معمولی پوش فیت می باشد و تنها تفاوت آن ها در انتشار صدا می باشد. و در مکان هایی که عموما احتیاج به کاهش نویز و صدا دارند استفاده می شوند.

سیستم جدید فاضلاب پوش فیت کم صدا (push fit trusilent) به دلیل طراحی و خصوصیات کامپاوند اختصاصی به کار رفته در آن، قادر است صدای ناشی از عبور جریان را داخل سیستم جذب کرده و در شرایط استاندارد از انتقال صدا به فضای داخل ساختمان جلوگیری می کند.

لوله های پوش فیت بی صدا از ساختاری تشکیل شده اند که می توانند از ورود صدا به درون محیط های ساختمانی جلوگیری کنند. این قابلیت در لوله های سایلنت به این صورت است که می توانند میزان صوت را از 6 تا 17 دسی بل کاهش دهند.

پس با توجه به این نکته می توان تضمین کرد که صدای به وجود آمده در این لوله ها تا حد بسیار زیادی به محیط درز پیدا نمی کند و این سیستم کاملا مناسب ساختمان های اداری و مسکونی است. سیستم این لوله ها به این صورت است که یک لایه کامپاوند به صورت عایق درون لوله های پوش فیت است که به عنوان لایه محافظ قرار گرفته و از خروج صدا جلوگیری می کند. البته علاوه بر این لایه، دولایه دیگر نیز زیر لایه کامپاوند قرار دارد و به همین دلیل این نوع از لوله ها، لوله سه لایه نیز نامیده می شوند. استفاده از کامپاوند به عنوان عایقی قدرتمند در جذب صدا عمل می نماید.

*. پس از بررسی کامل پوش فیت ها تعدادی از ویژگی های مهم آن ها را بیشتر مورد نقد و بررسی قرار می دهیم.

1. آب بندی کامل و دائمی: در سیستم های فاضلابی که از پلی اتیلن ها ساخته شده اند، عملیات نصب قطعات به یکدیگر با جوش دادن است. و فرایند جوش کاری پلیمر ها نیاز به دقت بسیار بالایی در هنگام اجرا دارد. به این صورت که محل جوش کاری هنگام وصل باید کاملا تمیز بوده و هیچ گونه گرد و غبار و چربی در محل باقی نمانده باشدو همچنین المنت حرارتی دستگاه جوش نیز باید کالیبره باشد و اگر به این شکل نباشد می تواند جوش کاری را مختل کرده و ضریب اطمینان کار به شدت کاهش یابد.

2. سهولت و سرعت بالا در نصب و اجرا:تمام اجزای سیستم پوش فیت ها مجهز به سوکت هستند و به همین دلیل در هنگام نصب، نیاز به چسب، جوش کاری و یا سایر عملیات های مشابه ندارند. علاوه بر این اتصالات پوش فیت تنوع بسیار زیادی در سایز و زوایا دارند و همچنین لوله های پوش فیت با دارا بودن طول های متنوع و وجود سوکت در یک یا دو سر لوله ها، باعث می شوند که اجرای عملیات لوله کشی با سرعت و سهولت باور نکردنی انجام شود. و همین امر طبیعتا باعث صرفه جویی قابل توجهی در وقت و هزینه می شود و این سیتم را تبدیل به اقتصادی ترین انتخاب برای لوله کشی فاضلابی تبدیل کرده است.

3. مقاومت بالای پوش فیت ها در برابر آتش سوزی و ضربه و سایر مواد شیمیایی:در هنگام ساخت اجزای تشکیل دهنده پوش فیت ها از مواد اولیه خاصی استفاده می گردد. این مواد، گرید خاصی از پلی پرولین ها هستند که در مقایسه با پلی اتیلن ها وزن مولکولی بالاتری دارند و در مقابل آب داغ و آتش سوزی کاملا مقاوم هستند. همچنین استفاده از این مواد باعث شده که پوش فیت ها وزن سبک تری داشته و نسبت به سایر رقبا، ضربه پذیری به مراتب بالاتری هم دارد.

این نکته بسیار قابل توجه است که در قطعات ساخته شده از این ماده به هیچ عنوان ترک های ناشی از تنش های دراز مدت (stress cracking) مشاهده نشده است و با توجه به ویژگی های مکانیکی، شیمیایی و حرارتی که در مورد لوله و اتصالات پوش فیت ذکر شد، می توان گفت که این سیستم فاضلابی عمری دائمی دارد.

4. دارای صاف ترین سطح داخلی و فاقد هرگونه مانع در برابر عبور جریان: لوله و اتصالات پوش فیت دارای سطوح داخلی کاملا یک دست و صیقلی هستند و هیچ گونه زائده اضافی در مسیر جریان وجود ندارد. به همین دلیل امکان گرفتگی و مسدود شدن مجاری کاملا از بین رفته و سبب کاسته شدن هزینه های نگهداری و تعمیرات این سیستم ها می شود.

5.قابلیت اتصال با سایر سیستم های فاضلابی: سیستم های لوله کشی پوش فیت همچنین می توانند به سایر لوله و اتصالات با جنس متفاوت متصل شوند. بدین معنی که اگر در ساختمان مشکلی برای لوله یا اتصالات فاضلابی وجود داشته باشد بدون آن که احتیاجی به تغییر در سایر نقاط سیستم لوله کشی باشد، میتوان لوله یا اتصالات پوش فیت را جایگزین قسمت آسیب دیده کرد. و این مزیت باعث شده تا میزان هزینه برای تعمیر کاهش یابد و استفاده از این لوله و اتصالات صرفه اقتصادی بیشتری برای افراد داشته باشد.

*پس از آشنایی با پوش فیت ها  به مواردی که در هنگام نصب و اجرای این سیستم فاضلابی مورد نیاز است اشاره می کنیم.

نکات و اصول نصب و اجرای سیستم فاضلابی پوش فیت:

به طور کلی نصب لوله کشی و مخصوصا سیستم های مبتنی بر پوش فیت، نیاز مند تخصص و مهارت کافی می باشد و تیم اجرایی حتما باید مسلط به این اصول باشند. پس توجه به این نکته ضروری می باشد که لزوما داشتن مهارت و تجربه کافی در زمینه سیستم های فاضلابی سنتی دلیل بر توانایی برای انجام لوله کشی پوش فیت نیست. به همین دلیل جهت موفقیت آمیز بودن سیستم فاضلابی پوش فیت ، آشنایی کامل با این سیستم نوین لوله کشی مورد نیاز است.

از دیگر نکاتی که هنگام اجرای این سیستم ها باید به آنها توجه کرد این است که پاکیزگی را به عنوان یک اصل همواره مورد توجه قرار دهید بهتر است هنگام عملیات محیط در نظر گرفته شده برای کارگاه تمیز و عاری از گرد و غبار باشد. و همچنین قبل از نصب هرقطعه، بدنه لوله و اتصالات و حلقه های اب بندی و محل قرار گرفتن ان ها در سوکت ها، حتما پاک شده باشد.

در هنگام اجرای لوله کشی پوش فیت ها بهتر است از ابزار جانبی استاندارد استفاده شود نظیر لوله بر جهت برش لوله ، و برای پخ کردن قسمت های بریده شده از لوله پخ کن و اچار تسمه ای و ... و همچنین برای بهتر جا رفتن اتصالات توصیه می شود از مایع روان کننده پوش فیت استفاده شود.

بهتر است لوله کشی ها در کوتاه ترین مسیر و با حد اقل پیچ و خم انجام شوند. رعایت شیب کافی و متناسب با قطر و سایز لوله ها در کیفیت لوله کشی اهمیت به سزایی دارد. و همچنین بهتر است الگو های اجرا شده تا حد ممکن نزدیک به سقف باشند. و جهت جابجایی محور ها می توان از تبدیل ها کمک گرفت.خطوط لوله را از مسیر های امن انجام دهید و تغییرات احتمالی آینده مد نظر باشد.

چنان چه در سیستم فاضلابی از سیفون سه تکه استفاده می شود دقت کنید که اجزای سیفون ها کاملا در یک محور قرار گیرند و علت این امر این است که از هرگونه پیچیدگی در مسیر که موجب از بین رفتن کارایی سیفون می شود جلوگیری به عمل آید. و علاوه بر این پیشنهاد می شود جهت ممانعت از افتادن اشیا و یا نخاله های ساختمانی به درون مجاری فاضلاب، حتما از درپوش تست ها استفاده شود.

به این نکته دقت کنید که مسیر لوله کشی طوری انتخاب شود که نیاز به کنده کاری به حداقل برسد. و همچنین دریچه های بازدید به تعداد لازم و در مکان های مورد نیاز نصب شود. و به زیبایی کار به ویژه در مسیر های فاقد پوشش توجه کافی بشود. و لوله ها تا حد امکان در مسیر هایی قرار بگیرند که کمتر در معرض دید هستند.

و در آخر این که محل نصب تجهیزات و سرویس های بهداشتی را از نظر ارتفاع و ابعاد و اندازه و موقعیت آن ها نسبت به در و پنچره از قبل شناسایی و کنترل کنید و همچنین سیستم فاضلابی را حتما به لوله های هوا کشی (ونت) متصل کنید. و در پایان کار برای کسب اطمینان بیشتر سیستم حتما تست آب بند شود.

*امیدواریم که پس از مطالعه این مطلب با سیستم لوله کشی فاضلابی پوش فیت به طور کامل آشنا شده باشید و پیشنهاد می کنیم جهت دریافت اطلاعات فنی دقیق تر و مناسب ترین قیمت ها و آشنایی با بهترین برند های سیستم فاضلابی پوش فیت باکارشناسان رادیس پایپ در ارتباط باشید.